Начало Несебър Цени Галерия Книга за гости Резервация EN RU

Несебър е магическо място!

 

 

Тук може да се насладите на топло море, блестящо слънце и паметници на културата. Градът е един от най-посещаваните български черноморски курорти.

Традициите на този югоизточен град са във всичко – като започнем от древната история на местността и стигнем до съвременния му облик на една от най-добрите туристически дестинации по цялото родно черноморско крайбрежие.

Несебър се намира в област Бургас, като разстоянието между двата града е 28 км. От автогарата в Бургас има редовни автобусни и микробусни превози до градчето. На север, само на 3 км разстояние от Несебър е разположен най-големият български черноморски курорт Слънчев бряг, а на юг в близост (около 12 км) е град Поморие. От столицата София курортът е на 360 км в посока югоизток. 

Несебър стои върху малък остров, който e вързан със суш­ата с провлак, дълъг 400 м и който свързва старата и новата част на града. Днес Несебър е най-богатият на архитектурни паметници от средновековието град в България. Старият град на Несебър е включен в списъка със световното историческо и културно наследство на ЮНЕСКО. В старата част на града има около 40 църкви, от които по-малко от половината са открити от археолозите и консервирани. Действащият храм в момента е само един, като по-запазените от другите църкви днес функционират предимно като картинни галерии.  По средата на провлака между старата и новата част на Несебър се намира старата мелница на града, която не функционира като такава, а е само туристическа атракция и нещо като емблема на градчето.

Църквата „Христос Пантократор” е една от най-забележителните и най-добре запазени средновековни църкви в Несебър. Строена между 13 и 14 в, днес тя е изключително добре запазена и е един от 100-те национални туристически обекта. Някога целите вътрешни стени на църквата са били изографисани с уникални стенописи, но днес са успели да се запазят само малка част от тях. 

Друг интересен храм в Несебър е „Света Богородица Елеуса”, която се намира на северния бряг на полуострова. От тази ранносредновековна православна църква днес са останали само руини. След разкопките тук през 1920 г., днес „Света Богородица Елеуса” е консервирана, а някои части са реставрирани.

Църквата “Св. София”  е разположена в предполагаемия  стар център на града. Отвътре църквата има стенописи. Изграждането й датира от 5-6 век. Тя е използвана като катедрален храм  на митрополитската епархия. 

Друга църква - това е “Св. Стефан” - изградена през 10-11 век, а запазените й  стенописи са с  висока художествена стойност.

“Св. Йоан Неосветени” се намира близо до пристанището, тя датира от 14 век и е смятана за  върховно постижение на българската архитектура по онова време. 


Църквата “Св. Спас” е малка еднокорабна и едноапсидна сграда, на южната й врата  има възпоменателен надпис, който дава сведения, че църквата е построена и изографисана по време на архиерейството  на несебърския митрополит Киприян през 1609 година. Стените са покрити изцяло със стенописи със сюжети от Евангелието...

 Не може да се разкаже за всички несебърски
църкви тук, все пак те са повече от 40. 

Туристите сами ще решат кои от тях да посетят. 

© 2011 Hotel Apfrodite | Design by Five Magics Studio